7 Ekim 2010 Perşembe

TEKNİK ŞARTNAME NEDİR

TEKNİK ŞARTNAME

TANIM: Üretilecek bir ürünün fiziksel, mekanik, estetik ve kimyasal niteliklerini tanımlayan dokümanlardıra teknik şartname denir.

ÖNEMİ: inşaat işlerinde yapının nitelikleri çizgisel olarak anlatılamaz. bu nedenle her projenin teknik bir teknik şartname ile desteklenmesi gereklidir.

İÇERİĞİ: teknk şartnamede yapılan tanımlamalar somut olmalı, verilen nitelikler ölçülebilir olmalı ve anlaşılır olmalıdır. yapılan nitelik tanımları uygulanabilir olmalıdır.

HAZIRLANMASI: kullanılacak malzeme ve teknoloji ile ilgili standartlar temin edilmelidir. sonra bu standartlardan bize uygun olanı belirlenmeli ve şartname hükümleri haline getirilmelidir.
piyasa araştırması sonucu elde edilen bilgilerden faydalanılmalı, ürünlerin reklam amaçlı abartılı nitelikleri süzgeçten geçirilmelidir.
kamu kuruluşlarının hazırlamış olduğu teknik şartnamelerden de yararlanılabilir.

kaynak: prof. dr. emin öcal hocamızın ders notları.

NOT 1: Teknik şartnameler, bir yapım işine ait ihale dosyasında işin nasıl yapılacağını hangi malzemelerin kullanılacağını gösteren teknik çizimler haricinde tüm sözleşme eklerini kapsamaktadır. bunların başlıcaları:
* Birim fiyat tarifleri
* Ayrı ayrı olarak veya bir dokümanda beraber verilmiş olabilecek ihale makamınca hazırlanmış inşaat - mekanik - elektrik - jeofizik teknik şartnameleri
* ihale makamınca sadece o iş için hazırlanmış  inşaat - mekanik - elektrik - jeofizik  özel teknik şartnameleri

NOT 2:Günümüzdeki birim fiyat esaslı kamu ihalelerinde en öncelikli teknik şartname özel birim fiyat tarifleridir. 

1 yorum: