7 Ekim 2010 Perşembe

KAYNAK ANALİZİ NASIL YAPILIR




YAPI İŞLETMESİNDE KAYNAK ANALİZİ

Bir ürün elde etmek için ihtiyaç duyulan girdilerin miktarının belirlenmesşne kaynak analizi denir. kaynak analizi yapılırken aşağıdaki işlem sırası izlenebilir:

--Önce yapının ayrıntılı bir metrajı çıkarılır.
--Daha sonra her yapı elemanının biriminde kullanılacak ana kaynak grupları belirlenir.
(malzeme, işçilik, makina)
--Ana girdi gruplarının açılımı yapılır.
--her bir girdiden inşaatın bütününde ne kadar kullanılacağı belirlenir.

kaynak analizinde zor olan husus yapı elemanlarının biriminde bulunan girdi miktarının ayrıntılı biçimde belirlemesidir. bunların ölçümlerle yapılması uzun zaman alır. dolayısıyla bu konuda kamu kurumlarının uzun yıllarda elde etmiş olduğu deneyimlerden yaralanmak pratik bir çözüm olabilir. bu konuda sık müracaat edilen kaynaklardan biri bayındırlık ve iskan bakanlığı tarafından hazırlanmış olan "genel fiyat analizi" adlı dokümanıdır.ve ayrıca aşağıdaki web adreslerinden de faydalanılabilir:
http://www.birimfiyat.com/
http://www.birimfiyat.net/
http://www.yuklenici.com/

prof.dr. Emin Öcal ın derslerinden...


Not: bir ihale için yapılacak kaynak analizlerinde bakanlık birim fiyatlarını kullanmanın yanı sıra piyasa araştırmaları yapılabilir. piyasa araştırmalarında fiyat alınacak firmalara proje ve teknik şartnameler gönderilir. firmalardan birim fiyat cetveline öngörülen fiyatların yazılması istenir. toplanan piyasa birim fiyatları kaşeli ve ıslak imzalı olmalı ve yaklaşık maliyet dosyasında saklanmalıdır. çeşitli firmalardan alınan birim fiyatların ortalaması alınıp yüklenici karı eklenerek kaynak analizi hazırlanır.
bunun haricinde kullanılacak birim fiyatların idarede bulunan geçmiş yıllara ait piyasa araştırmaları günümüz koşullarına göre fiyatları güncellenerek de kaynak analizi oluşturulabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder